Ons klimaat verandert, en daardoor krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen. Ongewone weerpatronen kunnen voor veel overlast en schade zorgen. Piekbuien, lange perioden van droogte of juist overvloedige regenval leiden tot mislukte oogsten, ondergelopen kelders en rivieren die buiten hun oevers treden. Hoe kunnen we ons wapenen tegen dit soort extremen? Door de sponswerking van stad en land te verbeteren. Geef water de ruimte door regenwater af te koppelen, tegels te verwijderen, of groendaken aan te leggen.
Een ander belangrijk aspect is de kwaliteit van het water. De kwaliteit van ons oppervlaktewater is namelijk ondermaats. Rivieren, beken en (zwem)plassen zijn vaak te vervuild. Het is tijd om ons water te onderzoeken, schoon te maken en vervuiling tegen te gaan door simpele maatregelen thuis.
Tot slot richten we ons op drinkwater. Er dreigt een schaarste te ontstaan aan schoon drinkwater, terwijl we het tegelijkertijd gebruiken om de wc door te spoelen, te douchen, of onze planten water te geven. Zonde!
Tijdens een Water Race gaan 10 basisschoolklassen in een gemeente of regio de strijd aan voor energiebesparing. De Water Race combineert educatie met een toffe campagne in de buurt.
Een race begint met een interactieve gastles. Deze gastles gaat over verschillende energiebronnen, de voor-en nadelen van iedere bron en hoe je zelf energie kan besparen. Tijdens de les ligt de nadruk op laagdrempelige acties die je zelf kan uitvoeren.
Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6,7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met acties voor energiebesparing. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren zelf allerlei acties uit: thuis, in de buurt en op school. Hoe meer impact, hoe meer punten!
Daarnaast voeren de leerlingen campagne en brengen iedereen op de hoogte van energiebesparing. Dit kan in de woonwijk, maar ook via de lokale, regionale en landelijke media.
De winnende scholen winnen een toffe prijs voor de hele klas!
De Water Race is een project van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. Samen laten ze kinderen kennismaken met duurzaam ondernemerschap, terwijl ze op een leuke, makkelijke en praktische manier bijdragen aan duurzaamheid.
Eind 2023 werd de eerste Water Race als pilot georganiseerd in samenwerking met Waternet. Het
succes werd voortgezet met partner Waterschap Aa en Maas. De gloednieuwe Water Race biedt een brede blik op het belang van een duurzame omgang met water. Een speels en uitdagend project voor basisschoolklassen van groep 6 t/m 8.
Het project is ontwikkeld en wordt uitgevoerd met de in 2010 vastgestelde 'Sustainable Development Goals' van de Verenigde Naties in gedachten.
"Ïk heb met veel plezier de kick-off van de Water Race gedaan en heb veel vertrouwen in Race Against Waste gekregen."
Sikko Oegema - Dagelijks bestuur Aa & Maas
De Water Race is met een spetterende start begonnen. Lees nieuwsartikelen over onze eerste race met 10 deelnemende scholen uit de regio Rivierenland.
-... dat het water in de Nederlandse natuur de slechtste waterkwaliteit heeft van alle EU-lidstaten?
-... het gemiddelde waterverbruik in Nederland ligt op 128 liter per persoon per dag. Dit moet naar 100 liter om drinkwater schaarste te voorkomen.
- .. er subsidies beschikbaar zijn om thuis ook water maatregelen door te voeren?
-... weersextremen als piekbuien, lange periode van droogte of juist regen steeds vaker gaan voorkomen? Jij kan een verschil maken met simpele maatregelen.
Meer informatie over onze Water Race? Bezoek de Water Race website!