E-waste Race

Leuk en leerzaam inzamelen van
e-waste!

Wist je...?

- ... dat we met de E-waste Race in het afgelopen jaar 500.000 kleine afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) en ICT-afval hebben ingezameld?
           Dat is net zoveel als de hele gemeente Eindhoven in een jaar!

- ...dat de races bijdragen aan het realiseren van de VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstellingen?

De grootste impact op het milieu komt van de dingen die we kopen!

E-waste staat voor elektronisch afval. Meer dan de helft van al het e-waste in Nederland wordt niet op de juiste manier ingezameld. Het wordt bijvoorbeeld bij het restafval gegooid waar het wordt verbrand (lees hier meer over e-waste in het restafval in Nederland). Ook bewaren mensen e-waste thuis in een doos of in een la en waar het niet meer gebruikt wordt. Dit moet anders! In e-waste zitten waardevolle grondstoffen die in de natuur steeds schaarser worden. De E-waste Race combineert educatie met een toffe inzamelingscampagne en maakt het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk. Bekijk de video om te zien hoe en waarom we dat doen!

Playbutton

Over de E-waste Race 

Tijdens een race gaan 10 basisschoolklassen in een regio of gemeente de strijd aan met e-waste. Een race begint met een interactieve gastles. De kinderen leren alles over het belang van de circulaire economie. Om het e-waste probleem tegen te gaan, is minder kopen, bewust kopen, repareren, hergebruiken en goed inzamelen enorm belangrijk. Zo hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te winnen en wordt de aarde minder uitgeput. Ook kunnen we de levensduur van onze spullen verlengen en komen waardevolle grondstoffen weer terug in de kringloop.

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6, 7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met het repareren en inzamelen van e-waste. Hiermee verdienen ze punten. Ze betrekken hun familie en hun hele buurt bij het inzamelen van e-waste. Buurtbewoners kunnen ook hun e-waste aanmelden op www.ewasterace.nl om gratis op te laten halen bij hen thuis. De deelnemers voeren campagne en benaderen lokale en landelijke media om aandacht te vragen voor de circulaire economie. De winnende school wint een toffe schoolreis!

 

                                            E-waste inzamelen

E-waste ophalen

Impact

Door de E-waste Races vergroten we bewustwording over consuminderen, hergebruiken, repareren en recycling bij de jonge generatie! Samen met deze gedreven circulaire helden maken we impact!

  • We redden een half miljoen apparaten per jaar van de afvalberg!
  • Sinds 2014 hebben we 3 miljoen kg aan CO2 uitstoot bespaard! 
  • De E-waste Race bereikt honderdduizenden mensen via de media. 

Bekijk hier de behaalde resultaten! 

Onze partners

We werken samen met gemeenten en lokale afvalinzamelaars. Zij zorgen ervoor dat het e-waste op een verantwoorde manier wordt gerecycled zodat de grondstoffen terug de kringloop in komen. In negen jaar tijd zijn er al meer dan 2,5 miljoen apparaten ingezameld! Hiermee is er al ruim 3 miljoen kg aan CO2 uitstoot bespaard! 

De E-waste Race laat aan kinderen en hun omgeving zien dat het leuk en gemakkelijk is om bij te dragen aan de circulaire economie. Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat de races voor een blijvende gedragsverandering zorgt ook na het project. Ook toont recent onderzoek aan dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: The Greta Effect’. Doordat kinderen hun ouders en omgeving beïnvloeden, nemen we iedereen mee in de transitie naar een circulaire economie.

Wil je ook een E-waste Race met ons organiseren? Neem dan contact met ons op! 

                sdg