Cijfers Textiel

Textiel in restafval 

Het is 2022 en Fast Fashion is letterlijk het modewoord! Nieuwe collecties volgen elkaar in een razendsnel tempo op! Door deze snelle trend wisselingen produceren we ook steeds meer textielafval. Dit komt omdat we nog heel veel textiel onnodig in het restafval gooien. Dit is ontzettend zonde, want heel veel van dit textiel kan opnieuw gebruikt of gerecycled worden. Dit voorkomt dat we nieuw textiel moeten produceren, wat ontzettend vervuilend is! 

Het maken van 1 kilogram katoen kost 7.000 liter water en 3 kilogram CO2
Bron: Recycling Nederland

Wij maken met de Textiel Race leerlingen van basisscholen en hun hele omgeving bewuster van het belang van repareren, hergebruiken en recyclen van textiel. Nog veel textiel belandt onnodig in het restafval. 

repareren

Tabel 1 Textiel

Ieder jaar wordt er door de Rijkswaterstaat onderzoek (sorteeranalyse) gedaan naar de samenstelling van het Nederlands huishoudelijk restafval. De tabel geeft inzicht in het percentage textiel dat is geconstateerd in het restafval in Nederland. De cijfers laten duidelijk zien dat hier nog een grote winst te behalen is!

In 2019 bestond het Nederlandse huishoudelijke restafval voor 5,6% uit textiel. De component bestaat in dit geval alleen uit textiel zoals kleding, linnengoed en schoeisel. Tapijten en matten vallen hier niet onder.

Bron: Rapport Rijkswaterstaat - pagina 21

 

De onderstaande tabel geeft de stijging van het textiel aandeel in het huishoudelijk afval weer. In 1972 lag het percentage op 2,1%, tussen 1995 en 2005 is het aandeel relatief constant rond de 3%, maar sindsdien is er duidelijk een stijgende lijn zichtbaar. 

Bron: Rapport Rijkswaterstaat - pagina 21

Tabel 2 Textiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals in je de tabel hieronder ziet en eerder benoemd werd zit er 5,6 procent textiel in het restafval. Dat is dus bijna een verdubbeling met 15 jaar geleden. 

 Bron: Sorteeranalyse Rijkswaterstaat 

Tabel 3 Textiel

 

textiel inzamelen

Het loont om textiel apart in te zamelen! Van het ingezamelde textiel kan 95% worden hergebruikt worden of de grondstoffen kunnen worden hergebruikt voor een nieuw textielproduct. 

Gelukkig verzamelen in Nederland al veel textiel in. Niettemin valt er nog veel te verbeteren.Per jaar verdwijnt er in Nederland circa 124 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven, terwijl er gemiddeld maar 70 miljoen kilo per jaar wordt ingezameld. Uit onderzoek door Eureco, in opdracht van de Vereniging Herwinning Textiel en Agentschap NL, blijkt dat 65 procent van het weggegooide textiel geschikt is voor recycling. Het textiel moet dan wel gescheiden worden aangeboden, dus in de kledingbak of bij de inzamelaar. 
Bron: Recycling Nederland

Wil jij ook helpen met het beter scheiden van textiel? Ontdek hier wat er allemaal in de textielcontainer mag!