Fairphone en Race Against Waste slaan handen ineen!

Fairphone en Race Against Waste slaan handen ineen voor circulair project in gemeente Zaanstad!

 

Basisscholen in gemeente Zaanstad zijn recent gestart met het project de E-waste Race. Het project is een initiatief van de Nederlandse telefoonfabrikant Fairphone en Race Against Waste. Hiermee willen beide partijen jonge, groene denkers en doeners van de toekomst inspireren en bewustwording creëren over de gevolgen van elektronisch afval. De E-waste Race vindt plaats van 29 mei tot 22 juni voor basisscholen in de Gemeente Zaanstad.

Tijdens de E-waste Race gaan tien basisscholen in de gemeente Zaanstad de strijd aan met elektronisch afval. Zo gaan de leerlingen zelf e-waste inzamelen, campagne voeren en kunnen zij apparaten laten repareren bij een Repair Café. Ook leren ze door middel van een gastles over grondstoffenschaarste en het belang van het hergebruiken, repareren en recyclen van elektronische apparaten. De bewustwording rondom e-waste blijkt hard nodig. Slechts 20% van de verkochte smartphones wordt op de juiste manier gerecycled, toont onderzoek van Fairphone aan. Als we naar alle elektronica in Nederland kijken is dat zelfs zo'n 50% die niet wordt ingezameld en dus niet hergebruikt of gerecycled kan worden. Hierdoor is e-waste wereldwijd uitgegroeid tot een van de snelst groeiende afvalstromen. Fairphone zet zich in om dit probleem op te lossen als sponsor van de E-waste Race.

Fairphone bouwt aan een markt voor ethische telefoons, motiveert de industrie om verantwoordelijker te handelen en pioniert met duurzamere manieren om smartphones te maken. Dit doen ze onder andere door telefoons te maken die volledig e-waste neutraal zijn. Dit houdt in dat voor elke Fairphone telefoon en onderdeel dat Fairphone verkoopt, een andere telefoon of onderdeel dat zich aan het einde van de levensduur bevindt, wordt hergebruikt of gerecycled.

Fairphone wil met deze samenwerking het materiaalgebruik voor het produceren van de telefoons compenseren door evenveel materialen in te zamelen. Tijdens een E-waste Race zamelen kinderen van tien scholen duizenden kilo’s elektronica in en dat draagt natuurlijk helemaal bij aan deze doelstelling!

Inwoners van de gemeente Zaanstad kunnen via www.ewasterace.nl hun e-waste aanmelden die aan huis wordt opgehaald door een van de deelnemende scholen van de E-waste Race, met uitzondering van losse batterijen of accu’s.