Impact over de grens

Dat onze spullen méga veel impact hebben op mens en milieu, is inmiddels geen nieuws meer. Maar of er ook effectief iets mee gedaan wordt, dat is een tweede.


Twee jaar geleden heeft de Europese Unie haar eigen circulaire doelen uitgebreid en verstrekt, wat inhoudt dat Europa in 2050 volledig circulair moet zijn, en er daarnaast in 2030 al op hoog niveau gerecycled wordt en circulair wordt omgegaan met materiaalgebruik en consumptie. Een flinke push voor de beleidsmakers en bedrijven, dus!

Wat nog weleens vergeten wordt, is de rol die de consument hierin kan spelen. We kunnen namelijk wel betere systemen inrichten voor recycling en materiaalgebruik, de consument is de degene die de spullen uiteindelijk koopt en gebruikt. Consumenten kunnen er, volgens het laatste VN-klimaatrapport, op basis van de keuzes die zij maken voor zorgen dat er maar liefst 40-70% minder CO2-uitstoot wordt geproduceerd. 

Grafiek Babette Porcelijn


Te hoge CO2-uitstoot heeft wereldwijd effect en de circulaire economie beperkt zich niet tot het binnenland. Daarom creëren wij als Race Against Waste zijnde met onze projecten óók impact over de grens. Dit doen we met dezelfde pragmatisch aanpak als in Nederland, waarbij we kinderen gastlessen geven over consuminderen, hergebruik en recycling - waarna ze een toffe competitie aangaan met andere scholen om zoveel mogelijk impact te maken.

Onze impact over de grens begon in 2020 in Duitsland - waar we een samenwerking aangingen met Das Macht Schule, een inspirerende en energieke organisatie die onze E-waste Race wilde manifesteren. Da samenwerking is nog steeds een groot succes: sinds 2021 heeft Das Macht Schule maar liefst 12 races georganiseerd in steden als Hamburg, Berlijn, Frankfurt en Keulen.

Deze samenwerking smaakte naar meer - en zo gingen we in 2022 in zee met Refashion, de Franse uitvoerder van de UPV op textiel (zij zijn dus de nationale Franse autoriteit op het gebied van circulair textiel). In het najaar van 2022 startten we gezamenlijk de allereerste buitenlandse Textiel Race in Marseille. Dat de Textiel Race ook hier een succes was, bleek onder andere uit de feedback van een leerkracht van één van de deelnemende scholen:

"Hoewel ik me al bewust was van recyclen en het 'niet verspillen', heeft dit project mijn kennis gereactiveerd! Ik ben van plan mijn leerlingen van tijd tot recycling workshops te blijven aanbieden.  Alle kinderen waren erg gemotiveerd. Ook al is het evident dat we gaan winnen, we hebben veel plezier gehad, en ik hoop dat er goede gewoontes zijn aangeleerd..."
- Carole Guirao, école Beausoleil - 

Nu, begin 2023, staan we in de starblokken om onze impact nog verder door te trekken.  For starters naar Spanje - waar we dit voor- en najaar in samenwerking met Setem de Textiel Race en E-waste Race zullen gaan opstarten in Barcelona en omgeving. Maar ook projecten in het Verenigd Koninkrijk en België komen dichterbij. Genoeg om handen, dus! Want er zijn veel dingen waarmee we moeten minderen, behalve impact maken ;-)

 

Bekijk hier het interview met Annemarie Voorsluys, International Business Manager bij Race Against Waste over de succesvolle matchmaking door Enterprise Europe Network met de Spaanse partnerorganisaties Solidança en Setem. [Locatie: Circular Textile Days 2023]